fredag, juni 15, 2007

Till havs!

J-drag, styrtag och den eviga frågan om huruvida man ska ha med en vagn att rulla kanoten på när det är för strömt att paddla. I lördags gav sig några tappra själar ut på Hårkans förrädiska vatten. Denna mytomspunna norrlandsälv artärsipprar sig från fjällen i väster, venväxer sig modigare ner mot Oxforsen och pulsåderpumpar ut i Indalsälven vid Lits camping. Det var just vid denna camping vi hyrde kanoter av den legendariske Ove "Little Lake Hill"; tre kanoter till sex personer. Vi lastade och förtöjde på biltaken och körde sedan upp till Mångans utlopp i Hårkan. Därifrån fick vi en behaglig glidning nedströms i sällskap med klarblå försommarhimmel och solgul sol.


Vi passerade flera bäverbyggen vilket tyder på att det finns bäver i området. En av myterna om Hårkan innehåller just inslag av bäver. Det sägs att själva älvfåran från början var en jättelik bäverrutschbana i vilken funktionshindrade bävrar kunde ta sig från fjällen ner till Lit och handla mjukare virke att tugga på. En dag försvann en liten autistisk bäverunge och hittades aldrig mer och då började bävermamman gråta och fyllde hela rutschbanan med tårar. Och så blev det Hårkan.



Det är intressant på flera sätt att paddla. Vi var tre killar och tre tjejer. Tre män och tre kvinnor. Alla tre killar satt bak i sin kanot. Styrplatsen. Ett par zickzackade sig nerför älven med en ständig fråga från fören: "Varför styr du inte?". En bra fråga. Förmodligen visste han inte riktigt hur man gjorde. Men han frågade inte heller. Så gör inte killar. Män. Killar håller ut, kör på. Mer av samma. Kvinnor också. Frågar igen. Samma fråga. Inget svar. Fråga. Inget svar. Ingen fråga. Samma fråga. Inget svar. I min kanot bytte vi efter lunch. Vi var jämställda. Vi var medvetna. Vi kände på varandra, lärde av varandra. Vi zickzackade inte. Vi åkte rakt fram. Vi njöt. Vi skrattade. Vi var glada. Vi var två människor istället för en kille och en tjej. Vi skrattade åt de andra. De som frågade utan svar. Vi var bäst. De var sämst. Vi vann. De förlorade. Sen åkte vi hem och knullade.

1 kommentarer:

Klockan 2:50 em , Blogger Henrik P sa...

Det är bra, att ni visar hur det ska gå till. ;)

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida